Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

7 vragen over de zelfstandigenaftrek

Geplaatst op: 20-01-2023, 11:53:01

Het kabinet stopt tientallen miljarden in de economie om de koopkracht enigszins te herstellen. Het grootste deel wordt gefinancierd uit meevallers, maar ook particulieren en ondernemers moeten bijdragen. Zo wordt de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd.

  1. De zelfstandigenaftrek, wat is dat ook alweer?
    Als IB-ondernemer (dus ook zzp’ers die aangemerkt worden als ondernemer) krijgt u belastingvoordeel in de vorm van een extra aftrekpost, genaamd de zelfstandigenaftrek. U heeft recht op de zelfstandigenaftrek als u aannemelijk kunt maken dat u op jaarbasis ten minste 1.225 uur met uw onderneming in de weer bent geweest. En elke minuut die u in uw bedrijf stopt, telt. Dus niet alleen de declarabele uren, maar ook tijd die u besteedt aan reizen, acquisitie, zakelijke cursussen, overleg met collega’s en het doen van de administratie. Goed bijhouden en optellen loont dus!
  2. Hoeveel is de zelfstandigenaftrek?
    In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030 (€ 6.310 in 2022). Op Prinsjesdag werd bekend dat de zelfstandigenaftrek versneld wordt afgebouwd.
  3. Waarom wordt de zelfstandigenaftrek afgebouwd?
    Het kabinet ziet de zelfstandigenaftrek als een verstorende factor op de arbeidsmarkt. Het zorgt er namelijk voor dat zzp’ers onder aan de streep meer overhouden dan werknemers. Het kabinet wil het belastingvoordeel van zelfstandigen verkleinen ten opzichte van werknemers in loondienst. Maar de belangrijkste reden is dat het kabinet een deel van het koopkrachtpakket wil financieren door de zelfstandigenaftrek nog sneller af te bouwen.
  4. In welke stappen gaat het afbouwen zelfstandigenaftrek?
    Oorspronkelijk was het plan om de zelfstandigenaftrek in stappen af te bouwen tot een bedrag van € 3.240 in 2036. Maar op Prinsjesdag 2022 werd bekend dat deze afbouw wordt versneld en tot een veel lager bedrag gaat dan eerder afgesproken. In 5 stappen wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd om uiteindelijk uit te komen op slechts € 900 in 2027. In onderstaande tabel laten we het verloop zien.

jaar

zelfstandigenaftrek

 

 

2022

€ 6.310

2023

€ 5.030

2024

€ 3.750

2025

€ 2.470

2026

€ 1.200

2027

€ 900

Over enkele jaren stelt de zelfstandigenaftrek dus niet meer zoveel voor.

  1. En hoe zit het andere belastingvoordelen als de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling?
    De startersaftrek (een verhoging van de zelfstandigenaftrek speciaal voor startende ondernemers om zelfstandig ondernemen extra aantrekkelijk te maken) blijft gelukkig wel op niveau. Deze aftrek blijft gewoon bestaan, net zoals de MKB-winstvrijstelling.
  2. Betekent dit per saldo dat IB-ondernemers er in 2023 op achteruit of vooruit gaan?
    De overheid wil met de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek kleinere belastingverschillen creëren tussen zelfstandigen en werknemers. Toch zullen IB-ondernemers onderaan de streep in 2023 waarschijnlijk niet veel verschil merken. Dit komt namelijk door wijzigingen in andere fiscale maatregelen. Zo is het inkomstenbelastingtarief in de eerste schijf verlaagd en is dit jaar de arbeidskorting (een belastingkorting voor iedereen die werkt) omhooggegaan. De meeste zelfstandigen gaan er daardoor in 2023 per saldo op vooruit.
  3. En dus?
    Het is afwachten wat de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek de komende jaren uiteindelijk netto voor IB-ondernemers gaat betekenen. De fiscale verschillen zijn afhankelijk van de winst van de ondernemer en zullen per kalenderjaar variëren. Maar één ding is zeker: ook de ondernemer betaalt mee aan de grote koopkrachtreparatie die het kabinet heeft ingezet!

 Bron: FiscAlert januari 2023 | jrg 29 nr 1 | p.15

Ga terug naar de vorige pagina